Tylösand

Tylösand

Tylesand

Halmstad herred, Halland

Skt. Olavs kapel, Tylösand, er ikke en sognekirke. Den blev opført 1721 i Lidhult, Småland og genopført i Tylösand 1950.

Da man byggede en ny kirke i Lidhult sidst i 1870’erne, blev den gamle kirke solgt på auktion. Den blev købt af en landmand i sognet, som pillede den ned og anvendte materialerne til at bygge en bolig. Landsantikvar i Halland, Erik Salvén, hørte om historien og besøgte landmanden i 1931. Her så han blandt andet at loftsmalerierne var velbevarede. Han satte en stor eftersøgning i gang og fandt, at brudebænken blev anvendt som kalvebås på en gård, mens altertavlens snoede søjler blev fundet i USA, hvor de blev anvendt som blomsterpiedestaler. Det lykkedes ham at finde det meste af inventaret, og takket være en omhyggelig fotografisk dokumentering inden nedrivningen, blev det muligt at genopføre kirken. Ved genopførelsen fandt endvidere anvendelse for den gamle prædikestol fra Källsjö (Kjeldsø) kirke og pulpituret fra Morup.

Bebyggelseregistret
Bebyggelseregistret
Sankt Olofs Kapell

Stednavn #

Tyelin 1564, Tuyle 1585

Tylön, Tylösand.

Lokaliteten ligger i Söndrum (Sønderum) sogn.

Sahlgren, del 1 1948, s. 153-154.

Skib #

Kor #

Prædikestol #

Prædikestolen, som er fra omkring 1600, stammer fra Källsjö (Kjeldsø) kirke. Den er enkelt udført med fire sider med rundbuer og malede fremstillinger af Matthæus, Kristus, Markus og Lukas. Man må gå ud fra, at der har været en femte side med Johannes. Hjørnepilastrene er kannelerede. Smalfelterne foroven og forneden indeholder skriftsteder på latin fra Ps. 34,12 og Luk. 11,28. Hjørnerne mellem smalfelterne foroven har ansigter, mens de nederste har løvehoveder.

Pulpitur #

Pulpituret er fra 1600-tallet og kommer fra Morup kirke. Det har 15 billedfelter med rundbuer med beslagornamentik med bosser samt riflede pilastre med listekapitæler. I det midterste billedfelt ses Kristus (Salvator Mundi). Til venstre for ham er der fremstillinger af Adam, Set, Noah, Abraham samt profeterne Nahum, Habakuk og Zakarias. Til højre for Kristus ses Peter, Paulus, Simon, Filip, Bartholomæus, Tadæus og Mathias.

I hele pulpiturets længde står følgende tekst:

Herre Zebaoth huor lystige erre dine bolige, min siel lengis oc begierrer inderlige at komme til Herrens forgard, thi en dag er bedre i din forgard en ellers tusinde. Jeg wil heller wocte dørren i min Guds huse end lenge bo i de ugudeligis bolige. Psalm. 84. Rasmus Olsøn, Suend Suendsøn, kierkevergere. Dette pulpettu haffuer Hederlig oc bester mand H. Laurits Olsøn med sine Sognemend Hjulpet til at lade staffere Gud til ere oc kierken til prydelse.

Laurits Olsøn var sognepræst i Morup 1646-1661.

Pettersson og Litzén 1872, s. 445.
Andersson 1978, s. 23-24.

Skt. Olav #

På korets nordvæg hænger en skulptur af Skt. Olav. Den er en kopi. Den originale skulptur findes på Sorø Kunstmuseum. Kopien er skænket af den danske stat som tak for den gæstfrihed, danske flygtninge fik i Sverige under 2. verdenskrig.

Sankt Olofs Kapell

Klokker #

I klokkestablen, der står på en klippeknude tæt ved kirken, hænger der to klokker. Et opslag i kirken fortæller om klokkerne.

Den store klokke #

Den store klokke kaldes prins Bertils klokke. Rundt om klokkens øverste del står følgende inskription:

År 1951, då Gustaf VI Adolf var Sveriges konung, Yngve Brilioth ärkebiskop, Bo Giertz biskop i Göteborgs stift, Reimer Johansson landshövding i Halland, Rudolf Hagaard prost i Halmstads kontrakt och Knut Peters kyrkoherde i Söndrum, blev denne klocka gjuten hos M. & E. Ohlssons klockgjuteri i Ystad.

På den ene side findes Hallands landskabsvåben og følgende tekst:

Hallands kyrkoförsamlingar skänkte denna klocka till S:t Olofs kapell, Tylösand. Insamlingen stod under beskydd av H. K. H. Prins Bertil, hertig av Halland, vilken ock tillåtit, att åt henne gavs namnet: PRINS BERTILS KLOCKA.

På den anden side læser man prins Wilhelms digt:

Lovsång och psalm
Löfte och bön
Sjunger min malm
Från stapelns krön.
Jag ringer över landen
Frihetens bud
Och människoanden
Hem till Gud.

Den lille klokke #

Den lille klokke kaldes Dronning Ingrids klokke. Rundt om klokkens øverste del står følgende:

År 1951, da Frederik IX var Danmarks konge og Hans Fuglsang-Damgaard biskop over Københavns stift, støbtes på initiativ af pastor Harald Flensmark, Sundby, og for midler indsamlet af en komité, hvis formand var sognepræst Gunnar Sparring-Petersen, Brønshøj, denne klokke i M. & E. Ohlssons klokkestøberi i Ystad.

På den ene side, hvor det danske rigsvåben er afbildet, læses:

Danske menighedskredse skænkede klokken til St. Olofs kapel, Tylösand, som tak for svensk brodersind mod danske flygtninge i årene 1940-45. H. M. Dronning Ingrid gav sit minde til at klokken må kaldes DRONNING INGRIDS KLOKKE.

På den anden side står følgende forfattet af provst og salmedigter K.L. Aastrup, Odense:

Med stemme spæd Jeg synger med, O broder, på din salme. Med fugl i skov Guds nådes lov Istemmer vore malme.

Opslag i kirken