Se mere om byens historie her.
Byens andre kirker:
Plan over fæstningen med nærmeste omgivelser. Richardson 1752, s. 48. Et lille m forneden til højre viser, hvor kirken stod. Da havnen i Gedekær (Gamle Varbjerg) sandede til i 1400-tallet, anlagde man Ny Varbjerg eller bare Nyby et stykke nordvest for den gamle by. De to byer levede da side om side indtil 1565, da svenskerne brændte Ny Varbjerg af. For at få fart på genopbygningen fik beboerne i Gamle Varbjerg ordre på at flytte til Ny Varbjerg. 1584 ophørte Gamle Varbjerg med at eksistere som by.
Her blev der formodentlig i begyndelsen af 1400-tallet opført en kirke, som var i funktion frem til 1612, da nye krigshandlinger lagde byen øde. Kirken, der var opført af teglsten, findes ikke mere, men en arkæologisk undersøgelse i 1936 viste, at det oprindelig havde været en treskibet kirke med et tresidet kor. I størrelse og udformning har den lignet Skt. Nikolaj kirke i Halmsted og Skt. Maria kirke i Helsingborg – måske lidt kortere. Ved undersøgelsen i 1936 blev kun koret og den østligste del af skibet undersøgt, da en bygning ligger hen over resten af kirken.
Der var stort set kun grundmuren tilbage bortset fra nogle få skifter tegl. Der har været både en nord- og en syddør. Den største dør var på nordsiden og havde profilerede teglsten med kløverbladsform og rundede hjørner.
Indvendigt har kirken været hvælvet, og fem par piller har stået mellem hovedskib og sideskibe.
Der har været tre gulvniveauer. I det nederste niveau fandt man gravsten fra senmiddelalderen. Men også i de andre gulvniveauer fandt man fragmenter af gravsten med tekst. De var dog alle for små til, at teksterne kunne give nogen mening. Man fandt i alt 124 grave, og de fleste lå under det ældste gulv.
Da Ny Varbjerg blev stormet i 1565, fik kirken også en ilde medfart. For at få byen genopbygget blev befolkningen fritaget for at betale skat i flere år. Kirkens sydmur blev så meget ødelagt, at man ved genopbygningen valgte at flytte muren ind til hovedskibet, så kirken herefter blev toskibet.
Efter at Ny Varberg ophørte med at eksistere som by i 1612, overgik kirken til at fungere som lade. Landshøvdingen gav ifølge et brev fra 1685 tilladelse til at tage sten fra kirken til opførelse af den nye Carolikirke. Midt i 1700-tallet ser kirken ud til at være væk.
I dag er der ikke noget at se på stedet.
Bennett og Forsström 1980, s. 18-24.
Skrivelse fra Danske Kancelli af 19. juni 1578: ”Aabent Brev, at Borgemestre og Raad i Vardbierg, hvis Bykirke i sidste Fejde er bleven plyndret af Rigets Fjender og nu er meget bygfældig og taglam, maa sende Bud ud over hele Riget for at bede Folk om Hjælp til Kirkens Opbyggelse, da de ikke selv formaa at genopbygge den; Kongen beder alle hjælpe dem efter Evne; de Fuldmægtige, der oppebære Hjælpen, skulle aflægge Regnskab derfor.”
Kancelliets Brevbøger 1576-1579, s. 395.